Защо bTV Новините събират всички пред екрана?

Ако bTV е честият лидер на пазара, то bTV Новините са вечният лидер в часовия пояс между 19 и 20 часа. Те са и безспорният водач пред информационните предавания по останалите канали, събирайки повече зрители от новините на всички други телевизии, взети заедно.

Разбира се, това ощетява най-вече основният конкурент на канала – Nova, чиято централна емисия Календар успява да привлече три пъти по-малко хора, в сравнение с bTV Новините.

Решихме да съпоставим новините на двете телевизии в произволен ден – 5 юли. Изводите са ясни – тези на bTV са поне три пъти по-гледани по няколко причини, но най-простата от тях може да се формулира така: те са поне три пъти по-добри. Ето какво видяхме между 19 и 19:40 часа.

Във вторник bTV започнаха с темата за минималните присъди за инцидента в Охридското езеро. Спазвайки слогана си Всички гледни точки, те показаха репортаж от съдебното заседание в Македония, коментар на журналиста Миролюба Бенатова на живо в студиото, както и пряко включване от село Антон, където живеят най-много роднини на загиналите при инцидента. По същото време Nova откриха емисията си с репортаж, озаглавен „Разходите около ремонта за стока в гаранция – за сметка на продавача“. Следващата им новина бе за крайния срок за получаване на изравнителните сметки, илюстрирана с графика.

По същото време bTV Новините продължиха с подробности около опита за похищение на автобус по черноморието с пряко включване от Бургас. Третите новини в двете емисии бяха съответно „Код “жълто” – проливни дъждове в цялата страна (bTV), илюстрирана със зрителски кадри, и „Страните от ЕС ще забраняват ГМО, ако вреди на околната среда“ (Nova). Редът на новинарските емисии от там нататък беше следния:

Новина 4

bTV – „Нови правила за етикетите на храните“ (репортаж + включване на живо от цех за производство и опаковане на месо в София)

Nova – „Преди да създадем деца – препоръчително е да се изследваме за генетично-предавани болести“ (репортаж)

Новина 5

bTV – „Ще остане ли летище София без лиценз?“ – (обширен репортаж)

Nova – „Въоръжен русенец се опита да отвлече автобус по пътя за Слънчев Бряг“  (репортаж)

Новина 6

bTV – „Нови правила за глоби по пътищата на ЕС“ (видео)

Nova – „По една година затвор за двамата обвиняеми по делото “Илинден” (включване по телефона на коренспондента на БНР)

Новина 7

bTV – „С 11% спада броя на жертвите по пътищата на ЕС“ (видео)

Nova – „Близките на загинали на “Илинден” не са доволни от присъдата (репортаж)

Новина 8

bTV – „Дания възстановява граничния контрол с Германия“ (видео)

Nova – „Бойко Борисов: “Спасихме се от варианта Гърция, защото ГЕРБ направи правителство” (репортаж)

Новина 9

bTV – „Драстично срещу пушенето – Исландия прие закон цигарите да се продават с рецепта“ (видео)

Nova – „ДПС призова Борисов да подаде оставка“ (съобщение)

Новина 10

bTV – „Уго Чавес се завръща във Венецуела“ (видео)

Nova – „Бивш вътрешен министър за схемата на даренията в МВР“ (видео от Здравей, България)

Новина 11

bTV – „Парламентарни практики за пари в плик на депутатите“ (репортаж)

Nova – „При проверка на пътя: Шофьори показват визитки на премиера, депутати и министри“ (репортаж)

Новина 12

bTV – „Дарителите на МВР“ – (видео кадри от Тази сутрин)

Nova – „Антония Първанова: “Временно да бъде отнет лицензът за обслужване на летище София” (репортаж)

Новина 13

bTV – „Пенсиите на полицаи и военни“ (репортаж, илюстриран с графика)

Nova – „На всяко летище могат да откраднат от чанта, която сте дали “на багаж” (видео)

Новина 14

bTV – „Пребит лекар в Спешното отделение в Плевен“ (репортаж)

Nova – „Лагард оглавява МВФ, а обвиненията срещу Строс-Кант се очаква да паднат“ (видео)

Новина 15

bTV – „Депортираха българския журналист от Беларус“ (репортаж)

Nova – „Лидерът Уго Чавес беше приветстван от симпатизанти“ (видео)

Новина 16

bTV – „Ден без Бойко Борисов“ (репортаж)

Nova – „Мъж изяде 62 сандвича за 10 минути“ (видео)

Новина 17

bTV – „Подновяват ремонта на Античния театър в Пловдив“ (репортаж + включване на живо)

Nova – „Пет страници жалба от затворник – не му давали порнографски материали“ (видео)

Новина 18

bTV – „Прашките на 30 години“ (видео)

Nova – „За какво да внимаваме, докато се забавляваме край морето?“ (репортаж)

Новина 19

Nova – Звезден репортер – Тони Димитрова – „Хората, които живеят на морето ходят по-рядко на плаж“ (репортаж)

Новина 20

Nova – „Тениска произвежда ток от звукови вибрации и зарежда мобилния телефон“ (видео)

Новина 21

Nova – „House of Pain – Тази вечер хип-хоп легендите ще пеят на сцената на зала “Хр. Ботев” (репортаж)

Новина 22

Nova – „Дамските бикини навършват 65 години от създаването си“ (видео)

Нека обобщим:

bTV излъчиха 18 новини, а Nova – 22. От тях в bTV Новините видяхме 8 новини на обществена тематика, 4 международни, 2 криминални,  2 политически, 1 за култура и 1 любопитна.  Календар показаха 9 новини на обществена тематика, 5 светски и любопитни, 3 политически, 3 международни, 1 криминална и репортаж в рубриката Звезден репортер.

Съдържанието по bTV Новините бе облечено в четири включвания на живо – от село Антон, София, Бургас и Пловдив, 9 репортажа, 8 видеа, 1 гост и 1 графика. Календар нямаха нито едно включване на живо и разказаха новините в  11 видеа, 9 репортажа, 1 съобщение и 1 графика.

Прави впечатление, че докато новините на Nova са много по-протоколни и „сухи“, тези на bTV съдържат повече емоция, представят повече гледни точки и засягат повече теми с обществена значимост. Ани Салич и Юксел Кадриев изглеждат по-съпричастни към казаното и показват отношение, близко до очакваните реакции на хората пред екрана, а Николай Дойнов и Даниела Тренчева просто ги изчитат. Отделно от това водещите на bTV са и репортери, което увеличава доверието на зрителя в тях.

Докато в Календар разчитат повече на видео-обмена и репортажи от София и големите градове, bTV Новините имат несъразмеримо по-голям мащаб с включванията на живо от малки и големи села и градове, както и различни институции, с което придават усещане на зрителя за достъп до места, който никога не би могъл да полчуи в реалния живот. Календар залагат в по-голяма степен на любопитните новини, а bTV Новините – на по-социални и патриотични теми, касаещи по-широк кръг от зрители. Те печелят и чисто драматургично, търсейки емоционални, често драматични истории или излъчвайки репортажи с комичен оттенък. Самото подреждане на поднесената информация също е в полза на bTV – то е много по-логично и следва в много по-голяма степен структура, която държи зрителя пред екрана.

Резултатите са показателни – на 5 юни новинарската емисия на bTV e привлякла над 800 000 души, или близо 62% от гледащите телевизия в този момент. По същото време програмата на Nova е гледана от малко над 200 000, или около 18%. Ако съпоставите двете емисии ще стигнете до същия извод, който направихме ние – определено има причина това да е така.

Един коментар

  1. Благодарим ви за мнението.

    Статията анализира причините, поради които новините на bTV събират значително по-голяма аудитория, не доколко информира вас, нас или някой друг конкретен човек по интересуващите го теми.

  2. Анонимен

    По принцип новините не само в България, но и по света, напоследък(последните години) по-скоро дезинформират, отколкото информират – имайки предвид това, цялата тази статия става без значение…И все пак искам да Ви напомня, че всичко е относително – пример: мен не би ме гряло това, че новинарската емисия на някой от каналите има по-висок или по-нисък рейтинг, стига да ме „информира“ по темите, на които съм заинтересован.

  3. Но пък задачата пред конкурентите на bTV става далеч по-сложна. И по-интересна. 🙂

  4. Много добра разбивка. Но според мен гледаемостта на новините много трудно може да бъде сложена в някаква рамка и да се извади заключение защо едната е по-гледана от друга.

    Като цяло твърдото ядро гледащи новини са хората от малки градове и села, 50+ като демография. Те имат навика да гледат всички новини. Започват с централните на бТВ, после гледат късните на БНТ, Нова и т.н. Имайки предвид точно този таргет е нормално бТВ да е водеща. Все пак голям процент от аудиторията на канала е точно извънградско население. Това от една страна.

    От друга – бТВ новините бяха изключително добре наложени като продукт през последните 10 години. Успяха да изградят доверие, въпреки дребните пропуски, които допускат от време на време.

    И не на последно място – самата телевизия застана изключително стабилно в домовете, телевизорите и съзнанието на зрителите. Така както всички пускаме CNN, когато по света се случи нещо извънредно, същото правим и за локалните новини – пускаме bTV.

    Като цяло bTV успя да стане default канала на българина. И тук екипът на медията трябва да бъде похвален, че успя да го постигне. Това е най-трудната задача, а веднъж отметнеш ли я, след това всичко е по-лесно 🙂

  5. Така е, спор няма. Но последните 2-3 сезона конкурентите доброволно легнаха и зачакаха да умрат. Чак сега се вижда някакво раздвижване и искрено се надявам да има резултати. Защото зрителите заслужават повече и качествени медии.

  6. Анонимен

    TVBulgaria,
    прави сте, напоследък е много по-важно да се събира аудитория(и съответно как да се събира тя), отколкото да се информира или забавлява дадената аудитория(и съответно как да се информира или забавлява тя)…просто аз не мога, все още, да свикна с този „начин на мислене“…ако може така да се нарече;].Така, че този път признавам, че грешката е в мен:].

    btw, оправете си заглавието – мен бТВ „не ме събират пред екрана“, значи не събират „всички“ ;]

    p.s. @Vladimir Ivanov – респект, приятелю!

  7. Още един много точен коментар на TV Bulgaria! Браво!

    Всъщност аз се присъединявам към мнението, че bTV Новините са гледани, не защото са много добра телевизионна продукция, а просто защото новините на конкуренцията ( Нова ТВ) са много слаби.

    Новинарската емисия на Нова ТВ носи абсурдното име „Календар“ което подсъзнателно оставя впечатление у зрителите за нещо статично, което само отброява събитията по пасивен начин.

    Новините на „Календар“ никога не започват с новината, която е номер едно в дневния ред на обществото, и която вълнува всички зрители – тя винаги е великодушно преотстъпена на конкуренцията.

    Началото на „Календар“ е типично запазено за пресконференция на просветния министър или за евентуално увеличение на цените на бебешките храни, но никога за това, което вълнува по-голямата част от зрителите.

    Следователно и мизерните рейтинги. Няколко шефски глави в newsroоm-а на Нова ТВ трябва да се търкулнат, защото рейтингите показват, че не е достатъчно само да си „фнучка“ на баба Ванга (Красимира Кръстева) за да си шеф на Новините в телевизия. Искат се малко повече умения.

  8. И да продължа темата…

    Един complete overhaul на „Националните Новини на Нова“ няма да бъде зле.

    Имаме нужда от ново име, ново просторно мултимедийно студио, нови водещи, много повече динамика, нови графики и дизайн, и разбира се нови шефове в newsroom-a с визия и страст за своята работа!

  9. Мария-Антоанета

    Откакто чета този блог за първи път виждам толкова много коментари. Любопитно е как тази разбивка за двата основни медийни конкуренти провокира желанието за коментар. Както и да е…Само исках да споделя и моята позиция като зрител. На работното ми място работя с много информационни потоци и вкъщи не пускам телевизия. Интересното е, че наскоро за малко останах без компютър и моят default забелязах, че е Нова – предпочитах я за фон, включително и по време на Новините. От години по-голяма привърженичка бях на Нова телевизия и ме дразнеше Бтв. Склонна съм да се съглася с изнесените факти, боже прозвучах като политик. Програмата преди Новините, обаче на Нова е по-добра.

  10. Мислех си,че „Календар“ е зле,но като видях това сравнение и техните жалки новини,разбрах че “Календар“ са направо МНОГО ЗЛЕ :D.

Вашият коментар