Явор Попов, съсобственик на „Супернова медия“: Българските телевизии блокират авторските формати

TVBulgaria започва серия от интервюта с ключови фигури на тв пазара у нас. Първото от тях е с Явор Попов – съсобственик на продуцентската къща „Супернова медия“. Повече за компанията можете да научите тук.

Здравейте и ви благодарим, че се съгласихте да дадете това интервю. От колко време се занимавате с телевизия?

Аз от 11 години, а Милена, доколкото знам, от 16-17. Когато започнах през 2000-та се сетих за една клетва, която изрекох на 15 години– никога да не се занимавам с телевизия 🙂 Never say never.

Как решихте да създадете “Супернова медия”?

„Супернова медия“ е създадена през 1999 година от Милена (Будинова – съсобственик на компанията) в Амстердам. Аз се присъединих към фирмата през 2006 година, когато решихме да обединим усилията си и да създаваме телевизионни предавания. Фирмата вече съществуваше и нямаше смисъл да създаваме нова.

Отрази ли се икономическата криза на бизнеса ви?

Разбира се че се отрази, и то доста сериозно. Някои от договорите се проточиха във времето, а други директно пропаднаха. Всички нови проекти бяха замразени. Трябваше ни около година и половина, за да се справим с този удар.

Вие ли подбирате проектите, по които работите или предложенията за тях идват от телевизиите?

Обичаме да подбираме проектите си. Търсим формати, които ни прилягат и ще правим с удоволствие, както и не спираме да създаваме все нови и нови идеи. Някои от тях вече са реализирани формати. Случвало ни се е и телевизиите да ни дават идея и насока, но форматите ги разработваме ние.

До момента България не е произвела нито един формат, който да бъде продаден в чужбина. На какво, според вас, се дължи това?

От една страна се дължи на имперското отношение на телевизиите към фирмите, които произвеждат формати. Когато произведеш формат телевизията го иска само за себе си и за сродните й канали, с права за целия свят, за неограничено време. Тяхното желание е да взимат, използват и блокират формата, ако не им трябва, за да не отиде в конкурентна телевизия. По този начин форматите имат кратък живот, колкото и да са сполучливи. Както знаете от живота, за да харесаш и оцениш истински нещо първо трябва да се отдалечи от теб и дори да го загубиш за малко. Това с българските формати не се случва. А ви уверявам, че всички създатели на формати и предавания доста страдат когато не се дава шанс на тяхното бебче да се развива. Друга причина е, че големите създатели на формати бълват все нови и нови заглавия. Това са формати, които вече са видяли живот поне в една страна. Имат история, рейтинги и така нататък. Хората, които взимат решение ги виждат, харесват ги и ги купуват. Защо да се инвестира в нещо несигурно, когато има нещо, което се е доказало. Не забравяйте, че Nova и bTV са с чужди собственици. Това малко или много също има значение. Програмният директор, или този който предлага програмата, трудно ще обясни, че една българска фирма – например „Супернова медия“ – има много готина идея, която евентуално ще стане супер-предаване. От другата страна са предложенията на „Talpa“, „Endemol“ и други водещи компании за продажба на формати. Лесно се разбира кое натежава. В нашия бизнес няма никакъв протекционизъм от страна на държавата. Никой не го е грижа за българското производство. Не знам как е при другите бизнеси, но предполагам, че е все същото.

Вие като продуцентска къща готови ли сте да инвестирате в пилотен епизод на оригинален тв проект?

Вече доста пъти сме го правили и пак ще го правим. Когато се види нещо готово за излъчване много повече се усеща неговата сила, отколкото, когато е само на хартия.

“Супернова медия” е част от Асоциацията на телевизионните продуценти. Доколко сте конкуренти и до колко – приятели, с останалите членове на АТП?

Надявам се там да сме се събрали, за да вършим работа – да има по-добри условия за този бизнес в България, а не за да създаваме приятелства. Защото на такова място приятелствата се превръщат в картел – група хора, които си разпределят даден пазар. Или става така популярната в България шуро-баджанащина. Не знам какво точно значи „приятели“ в този случай. Там има хора, които са били и още са част от живота ми, но – както се казва – сиренето е с пари. Вече няколко пъти се сблъсквам с некоректно, поне според мен, отношение от колеги. Може би това е конкуренцията. Не знам. Сигурно има още много да уча.

Как се отнасяте към появата на “Media Pro Entertainment” и “Paprika Latino” на тв пазара в България, който и без това е ограничен?

Като към неоспорим факт. Вече са тук, и “големите” продуценти в България изведнъж се почувстваха като дребни риби. Аз не се имам за голяма риба – така че за сега съм ОК.

____________________

Втората част от интервюто можете да прочетете тук.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: