Явор Попов, съсобственик на „Супернова медия“: Търсим нов дом за „Метрополис“

Предлагаме ви втора част на интервюто на Явор Попов, съсобственик на „Супернова медия“, дадено специално за TVBulgaria. Първата част можете да прочетете тук.

Кадър от един от най-популярните проекти на „Супернова медия“: „Денят е прекрасен“

Продължавате да работите с различни тв канали… 

Абе това е много смешно и много показателно за този бизнес в България. Изведнъж се оказа, че „Супернова медия“ е от малкото продуцентски компании, които могат да работят с всички телевизии. Всички останали са навързани по един или друг начин. Кой по роднинска линия, кои с клаузи в договорите – абе това наш’то си е комична работа. Няма още нормални условия за бизнес. Това е работа на Асоциацията на телевизионните продуценти – да помага за създаването на добра бизнес-среда. 

Кои от проектите ви ще бъдат подновени за идния сезон?

За втора година работим по проект на „Уницеф“, този път ще бъде за родителите в България. Как държавата помага? Знаят ли родителите правата си? Как ги отстояват в реалния живот? Какви са практиките в чужбина и какво се случва при нас… Вече се сблъскахме с уникални парадокси от нашето съвремие. Например: бебето се ражда и веднага го отделят от майката…”за да си почива тя!?” Парадоксът с детските ясли и детските градини; майчинските надбавки; следим една потресаваща история за борбата на една майка с две близнаци. Едното – нормално, а другото с лека форма на аутизъм. Срам ме е да ви кажа как реагират другите родители в детската градина и какво е направила директорката. Но всичко това ще можете да видите от края на декември или в началото на януари по bTV. За съжаление примерите са много и няма да можем да обхванем  всичките в рамките на един сезон. Но, дай Боже, да помогнем да се обърне внимание на тези проблеми и малко от малко да се промени ситуацията в България.

Подготвяте ли нови предавания?

Дa. Винаги имаме поне десетина нови проекти, всеки един от тях на различен етап. Към момента четири проекта са в напреднал стадий и могат да тръгнат  зимата, а за едно наше ново предаване ще научите наесен. Още не мога да ви кажа повече за него.

На какво се дължи спирането на “Денят е прекрасен”?

Тук мога да ви кажа само моята гледна точка. Милена, хората от bTV, екипът на предаването – сигурно всеки ще има своя. За да сполучи един телевизионен проект са необходими добър проект, добър екип, добър бюджет и воля този проект да е на най-високото място. Волята е на телевизията и на продуцентите. Моето дълбоко желание е да работя за собствени формати и предавания. Затова станах независим продуцент и производител на предавания. С „Денят е прекрасен“ ситуацията беше поставена по следния начин: ще създадете един нов формат, ама той ще е собственост на bTV, ще работите с този бюджет, който няма да се вдига занапред и ще се оправяте с екипите на телевизията както намерите за добре! Не искам да звуча като неблагодарник: случиха ми се прекрасни неща покрай това предаване, запознах се с чудесни хора в bTV, но това не е моят път. Все едно някой постоянно ме караше да се превивам и все не беше доволен. Тази неудовлетвореност беше взаимна: и наша, и на телевизията. Затова предаването спря. Времето ще покаже дали тези, които ще дойдат след нас, ще се справят по-добре. Със сигурност ще имат по-голяма подкрепа от вътрешни хора и екипи от телевизията, но дори и да се навеждат повече, ако липсва една от гореизброените съставки, няма как да се получи. 

Тази година произведохте много различен проект – “Метрополис”, който е заснет в различни държави по целия свят. Как точно бе осъществен той?

Наистина прекрасен проект. Има предавания и Предавания. Има едни предавания, които са като семките. Ядеш, ядеш и все си гладен. Гледаш, гледаш и нищо не научаваш, нищо не те докосва. Понякога имам чувството, че такива предавания стоят нарочно в ефира – за да става българина все по-тъп и по-глупав. А има и такива проекти като „Метрополис“, които разширяват мирогледа на човека. Предаването е оригинален формат на VPRO – холандската обществена национална телевизия. Осъществен е сериозната финансова подкрепа на Hivos – голяма неправителствен организация (фондация по нашенски). Някои хора там разбират, че този свят ще има бъдеще, ако всички се опознаем и приемем такива каквито сме. Разказано и показано с лека шега, за да “смелим” по-лесно културните разлики. Екипът на холандската телевизия е изградил с годините мрежа от кореспонденти в над 70 страни по света. На нас, като кореспонденти за България и региона, ни беше дадена възможност да закупим формата и да разполагаме със всички произведени до момента предавания и репортажи от различните страни. Остана задачата да издирим и заснемем и българската гледна точка, както и да намерим дълготраен, стабилен партньор за този проект.

Смятате ли, че “Метрополис” може да намери ново място в ефира?

Очаквам „Метрополис“ да тръгне пак към края на годината. Смятам, че обществото има нужда от такива предавания. Предавания, от които можеш да научиш нещо, нещо което да те впечатли и да остане трайно в теб. Нещо трудно смилаемо, но разказано по начин, който ще можеш да го приемеш. Нещо, което ще ти помогне да разбираш повече различията между хората.  Смятам, че това предаване има голямо бъдеще и работим, за да му осигурим подобаващ дом.

Има ли тв предаване, произведено от вас, към което имате особен сантимент?

Да, има: „Такъв е животът – Новите българи“. Благодарение на Милена и на прекрасния ни екип чрез това предаване успях да изразя неща, в които дълбоко вярвам и харесвам: че има хора, родени в други страни, които уважават и почитат българските цености и традиции много повече от нас, кореняците. Помагат ни постоянно и ни показват как можем да се справим с материалната и духовна мизерия и простотия. Чрез техните истории можахме да покажем и част от прекрасната ни природа: малки селца никому неизвестни, заобиколени от чудни хълмове и гъсти гори. Места, на които си заслужава да изживееш живота си и да умреш.

Какви са предизвикателствата пред тв бизнеса като цяло към днешна дата?

Да се справи и реши проблемите си: роднински връзки; играчи, останали от времето на червените куфарчета, които имат участие в доста фирми от бранша и все още имат съществено влияние; поръчкови политически продуценти и така нататък. Смятам, че най-голямото предизвикателство е да се превърне в истински бизнес с ясни правила и критерии. Надявам се сега да градим основите на това бъдеще.

Благодарим ви за отделеното време и ви пожелаваме успех!

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: