Нашите прогнози: телевизията през 2012-та

Три месеца преди края на годината (почти) всички карти са на масата. Основните ходове на големите телевизии са изиграни, резултатите са налице. Остават анализите – какво се случи и защо се случи през 2011-та. Но за това – когато му дойде времето. В тази публикация ви предлагаме нашите прогнози за това какво предстои в българските телевизии през идващата 2012 година. Естествено, всичко предвидено е на база информацията, с която разполагаме в момента. Ясно е, че през следващите 15 месеца ще се случат много непрогнозируеми неща и ще се вземат неочаквани решения. Какво със сигурност ще стане според нас…

bTV с нови сериали и риалити програми

Не е трудно да се предивиди, че водещият канал в страната ще запази твърдата си позиция на лидер и през 2012 година. Пропастта между него и останалите е толкова значима, че и най-оптимистичните прогнози на конкуренцията не биха стигнали до там да допускат ясно забележимо скъсяване на преднината. Очевидно нито кризи от типа на „Бенатова в Катуница“, нито левашки изпълнения като Гласът на България са в състояние да отклонят аудиторията от точно тази телевизия. В този ред на мисли може да се очаква, че комфортно настанения на пазара лидер ще запази политиката си. Очаква се телевизията да произведе нов сезон на България търси талант. Друго предвидено за реализация шоу е адаптация на турския формат Перфектната булка. Още през пролетта но очакват ни и нови сезони на Седем часа разлика, Стъклен дом и Столичани в повече. С това инвазията на сериалите в ефира на медията няма да спре. За пролетно-летния сезон е предвиден комедийния Family Wars, а през есента вероятно ще стартира съвсем нов драматичен сериал. Обявена е и кампанията Да изчистим България за един ден. Ще започне и излъчването на нов b-канал.

Развод по взаимно съгласие между Халваджиян и bTV

Следващата година поставя края на договора между компанията на Магърдич Халваджиян Global Films и bTV. По наша прогноза нито една от двете страни ще предложи неговата ексклузивност да бъде подновена. Това означава, че от следващата есен единственият проект на Халваджиян в bTV ще бъде Седем часа разлика, и то ако сериалът успее да запази аудиторията си. Вероятно Море от любов ще остане в историята, с опция от bTV да поверят сходен формат на друг продуцент. Почти сигурно е че Пълна лудница и Господари на ефира ще се озоват обратно в Nova. Апетитите на Global Films не спират дотук. Твърде вероятно е компанията да прави голям риалити проект за втория канал догодина по това време. Не е изключено техни продукции да видим и в БНТ и/или TV7.

Media Pro Entertainment ще окупира продукциите на bTV

В началото на 2011-та се случи нещо изключително важно – появи се български клон на компанията Media Pro Entertainment. Ръководена от Бранко Салич, тя автоматично се превърна в предпочитан партньор на bTV, работейки съвместно с компанията на Слави Трифонов Seven Eights. Макар да се води външна компания, свързаността й с bTV е очевидна, и сътрудничеството е малко на принципа „от единия джоб в другия“. След като фирмата реализира успешно няколко проекта за канала, няма видима причина това да не продължи, особено след очакваното изтегляне на Global Films.

БНТ ще пълзи нагоре

Хаотичните промени в БНТ ще продължат да бълват нови заглавия, които ще потъват в забравата. В търсене на идентичността си обаче има вероятност двата канала на държавната телевизия да продължат плавното си отлепяне на дъното, без сериозни шансове за окупиране на второто място. Медията със сигурност ще финанисра още поне един български сериал, и е твърде вероятно да застане зад голям риалити проект от типа на Стажантът. Поне три от четирите външни продукции, конкурс за които имаше в началото на тази година, ще бъдат спрени. Има вероятност каналът да потърси партньорство с някои от по-малките частни играчи на пазара.

Nova ще расте, без да старее

В момента втората телевизия в България бавно променя облика си, дистанцирайки се от скандалния си имидж. Новата, по-мека опаковка, търси вниманието на женската аудитория, а повечето предавания и игри са насочени към по-младата публика. Вероятно през 2012 година каналът ще финансира свой драматичен сериал, и ще продължи да залага на комедийни поредици. Вече е известно, че ще бъде направена българска версия на Женени с деца. Не е изключен и нов сезон на Етажна собственост. Почти сигурно е, че е гледаме втори сезони на Черешката на тортата и може би X Factor. Има вероятност и да се снима отложеният за тази година Фермата, както и българска версия на руъмнския формат Miss Country GirlОт канала ще се опитат да закупят някой от водещите нови формати, произведени през 2011 година. Най-вероятно ще видим нов сезон на Стани богат. В края на 2012-та ни очаква и американската адаптация по книгата на Джон Гришам Фирмата, която се очаква да бъде излъчена от всички канали, обвързани с Viasat. Има сериозна възможност и за инвестиции в ново вечерно talk-show. Ще се вложат средства в развитие на новините, а сутрешния блок ще потърси поредните си нови лица. Вероятно телевизията ще успее да увеличи пазарния си дял, но като цяло дистанцията с bTV ще се запази.

Нишовите канали ще увеличат публиката си 

Тенденцията е категорична – големите телевизии губят част от зрителите си за сметка на тематичните телевизии. Няма причина да си мислим, че тази посока на развитие ще се промени догодина – напротив, тя ще се запази. Това ще са само първите стъпки към фрагментирането на пазара, без обаче да го промени драстично за прогнозирания период.

Разширяване на интернет-платформите

Тук се очаква не нова тенденция, а затвърждаване на сегашната. След като платформите Nova Play и Voyo.bg бяха успешно наложени през 2011-та, тяхното подобряване и разширяване е логично в идните месеци. Най-вероятно и трите национални телевизии ще вложат средства и усилия в свои подсайтове, както и в продукции, ориентирани основно към интернет-потребителите. Екипите на предаванията ще продължават да търсят все повече интерактивното общуване със зрителите си. Нищо чудно някои от съществуващите вече сайтове да станат част от портфолиото на националните телевизии.

Това са нашите прогнози. На същата дата след една година ще публикуваме отново статията, за да видим какво от изброеното се е случило в действителност.

Advertisements

25 comments

 1. IvoK

  Море от любов трябва да се спре завинаги!!!! А Гласът на България е левашко само във вашите глави!

 2. break

  Ако има някаква логика, в рамките на визирания срок, поне един от националните канали би трябвало да има HD версия.

 3. Вие не сте нормални! Х фактор е левашки! Гласът е страхотен!

 4. Svetoslav

  Ако Гласът на България е „левашки“, питам какъв тогава е X factor ?!

 5. X factor е жалко предаване. Х фактор:хората които немогат да пеят! А шоуто изглежда като извадено от някоя кабеларка.

 6. Скъпи фенове на „Гласът на България“, пишете коментари за величието на шоуто в съответните теми. В противен случай те ще бъдат модерирани.

 7. Svetoslav

  Уважаеми администратори на сайта, нима тук в тази статия не сте засегнали темата за Гласът на България и X Factor пак? Ако е така, какъв е проблема хората да пишат, това, което мислят и да си изказват мнението? Не живеем ли в държава, в която има свобода на словото? Аз не съм фен на Гласът на България, далеч съм от това амплоа. Просто ми е чудно на каква основа обявявате предаването за левашко и как казвате, че Х фактор е по-качествен от предаването на бТВ ?! Гледал съм 2-3 пъти Х фактор и какво видях в него още от началото – хора, които НЕ МОГАТ да пеят, цирк и сеири…е това ли Ви е разбирането за „качествено“ музикално реалити? Защо в Гласът на България не показаха и един трагичен кандидат, бавно развиващ или подобен ? Не разбирам защо само вас толкова Ви дразни Гласът на България, защото Вие сте единственият блог/сайт, който пише против това предаване. Нима това не е целенасочено ?

 8. Ние не пишем целенасочено за или против което и да е шоу по която и да е телевизия. Пишем целенасочено критики към шоу, което се разминава с интелигентността на оригинала и е лош пример за думата „побългаряване“. Пишем целенасочено положителни материали за всеки тв продукт, който е изграден по правилата на оригинала. Критики към „Гласът на България“ можете да прочетете както в почти всеки вестник, така и в редица сайтове.

  Благодарим ви, че ни четете.

 9. Svetoslav

  Дайте примери и статии за такива вестници, сайтове. Нали знаете, че в България именно това е успешно, да се побългаряват продуктите, тук не можеш да покажеш нещо, което българският манталитет не може да разбере. Затова сме и България, не Румъния, не Великобритания и т.н…а интерестно ми е, показването на хора, които не могат да пеят, падат от сцената и прочее не е ли побългаряване на Х фактор ? Не е ли нещо, типично в стила на Нова.

  Радвам се, че го има вашият сайт, защото не предлагате прес материали и пр реклама, но това отношение срещу Гласът на България е видимо.

 10. Светослав е напълн оправ!
  Скъпи фенове на „Гласът на България“, пишете коментари за величието на шоуто в съответните теми.В противен случай те ще бъдат модерирани.

  Колко интересно що ли няма фенове на х фактор? Ние не казваме ,че е велико. Започнахте даже да си съчинявате!То е просто едно качествено предаване,но всякакво СРАВНЕНИЕ с х фактор е смешно! Започнахте даже да си измисляте!
  Х фактор е сеир който вече стана прекален! Как поне един участник не пее като хората? ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

 11. Такива статии има в „Монитор“, „Уикенд“ и ред други. Нямаме нищо против мненията, които се различават от нашето. Виждате, че такива не се цензурират по никакъв начин. Бихме искали те да са в съответните теми, за да достигнат до максимален брой хора.

 12. Поне в последния ви отговор не си измисляте глупости. А Гласът на България е на много по-голямо ниво от х фактор.Х фактор е просто творческа немощ запълнена със сеир и хора които немогат да пеят плюс смертелно лоша тон режисура. А какво не ви харесва в лайфовете на Гласът? Истина е ,че гласът тръгна зле ,но в момента е най-качественото музикално шоу в ефира!

 13. Анонимен

  Господарите в Нова!? Да ви имам източниците. Сигурно следващото ви заглавие ще е „Професор Вучков с предаване в праим тайма по ьТВ…

 14. Georgi

  ivan :
  Поне в последния ви отговор не си измисляте глупости. А Гласът на България е на много по-голямо ниво от х фактор.Х фактор е просто творческа немощ запълнена със сеир и хора които немогат да пеят плюс смертелно лоша тон режисура. А какво не ви харесва в лайфовете на Гласът? Истина е ,че гласът тръгна зле ,но в момента е най-качественото музикално шоу в ефира!

  Абе що не се разкараш от тука. Не съм длъжен да те чета!!!
  До администраторите: Господарите в Нова!? Очаквам следващото ви заглавие да е „Проф.Вучков с прайм тайм предаване по Ер малък Ти Ви….

 15. bTV е супер зле,но Гласът на България не може да се сравнява с х фактор.И не смятам изобщо да споря с ниско интелигентни хора като теб.Ти си на светлинни години от администраторите които си правят труда да направят този хубав сайт,но въпреки това мнението на мен и на доста други хора се разминава с тяхното този път.

 16. Тони

  Без да съм ничий „фен“, предпочитам Фактора и като формат, и като изпълнение въпреки техническите проблеми в първите концерти на живо. Гласът изобщо не успя да ме заинтригува по никакъв начин.

 17. bate_Encho

  Фактора е ШОУ, а Гласът на България е конкурс на Слаййй, моля ви се правете разлика, първото е с вкуса на 2011, а това по ермалък тв е направено так че сме още в 2003година!!!!

 18. Гласът на България е трагичен, за Магърдич след този очевиден провал каквото е 7 часа разлика ме съмнява някой да му даде да прави какъвто и да е сериал догодина. Надявам се Nova да не допуснат отново грешката да вземат изпаднали предавания на bTV, господарите са тотално изчерпани.

 19. Anton

  ХФактор не е толкова лош, но е абсолютно копие на Мюзик айдъл, гледали сме вече няколко, стига толкова! Затова не се гледа ХФактор, в Гласа поне има доста нови неща и много ми харесва гласуването в интернет

 20. Стоянов

  Има поне два фоrmata na BNT, koito zaslejavat vnimanie, nai-malkoto ot profesionalistite,koito nabludavat tv biznesa – Buntart i Apartamentat.

 21. Стоянов

  Има поне два фоrmata na BNT, koito zaslejavat vnimanie, nai-malkoto ot profesionalistite,koito nabludavat tv biznesa – Buntart i Apartamentat. I Maria Silvester v nedelia

 22. Светли

  Здравейте!
  В статията сте написали „Ще започне и излъчването на нов b-канал.“ След като бе споменато, че bTV Lady е отпаднал като проект и новият канал може би ще се казва bTV Retro, искам да попитам има ли някакви новини за него, някакво развитие по темата изобщо?
  Благодаря Ви предварително за отговора!

 23. Здравейте. За съжелание в момента нямаме повече информация по темата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: