Цигари „Под прикритие“ в прайм-тайма на БНТ

Вторият епизод на Под прикритие демонстрира известно подобрение на сюжета, но и дразнещо натрапчивата и прекалено очевидна реклама на цигарите Best Man. Продуктовото позициониране не е нищо ново в българския прайм-тайм, но да се договори рекламата точно на цигари, именно в най-гледаното време, и при това в единствената продукция на БНТ1, която има стабилни позиции сред младите, е повече от безотоворно. И все пак наличието този тип продуктово позициониране би било обяснимо ако се касаеше за излъчване по някоя от комерсиалните телевизии, които разчитат изцяло на приходи от реклама, за да се издържат. В случая с така наречената „обществена телевизия“, чийто бюджет идва от държавата, тоест от данъкоплатците, това е най-малкото безотговорно. Особено в контекста на уж усилените мерки срещу употребата на тютюн… Която – между другото, е рекордно висока в България.

И този път липсата на мяра прави мечешка услуга на клиента, в случая производителя на цигарите. Ако се бяха задоволили само с няколкосекундно присъствие, може би цялата тази цигарена история нямаше да е толкова набиваща се на очи. Ала не би… Само в рамките на първите 20 минути има девет различни сцени, в които къде по-пряко, къде по-обрано, цигарите се превръщат в художествения похват, който илюстрира действието. За вкус няма да говорим, но „поздравления“, уважаеми продуценти и управа в „обществената телевизия“. Поздравления за лошия… дъх.

Ето няколко примера:

Advertisements

5 comments

 1. Да, съгласен съм, че в телевизията не трябва да има кадри, в които персонажите пушат. Но това е честа практика за всички родни продукции. Кадъра с кутията BestMan е свален от уеб версията на епизода. ТВ версията обаче беше с цензура и марка не се видя 😉

 2. fen

  Какъв кадър бе братче – ТО БЯХА КАДРИ , КАДРИЩА

 3. break

  Изключително изсмукан от пръстите материал. Не знам някъде по света кадрите с пушене да се приемат за нещо ненормално, а и както беше споменато по-горе, в телевизионното излъчване марката на цигарите е заличена.

 4. Дори в България в шоупрограми е забранено както показването, така и споменаването на цигари. В редица европейски държави и в САЩ показването на цигари е забранено и за филми. Няма никакво значение че марката е заличена, след като се прокламира пушене в ефира по толкова открит начин… за няколко левчера вповече. Изглежда че държавната телевизия не следва държавната политика… 😉

 5. break

  Смятам, че информацията ви е погрешна. В нито една страна няма приет закон, с който да се забранява показването на пушене във филмите. Имало е предложения за орграничаване чрез вдигане на възрастовата категория или отчисляване на процент от приходите в полза на здравни организации, но те не са били приети. И така би трябвало да бъде, защото проблемът не е законов, а социален и е въпрос на избор. Творци от калибъра на Уди Алън неведнъж са правили изявления, че подобни ограничения биха се отразили на творческата свобода. Дори в най-строгите закони на отделни щати в САЩ е посочено, че забраната не се отнася до театрални и филмови произведения, в които пушенето е характерна част от образа на героя.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: