„Кастинг“ започна зле. Но никой не разбра…

Снимка: БНТ

Глуповат смях маркира старта на риалити шоуто на БНТ1 Кастинг. Той е произведен от устата на водещата Ива Гочева, и последван от също глуповат диалог между нея и другия водещ на проекта – Деян Донков. Необяснимо е как всеки, който се докосне до БНТ1 започва да говори като на фестивала Мелодия на годината – с неизразим патос и празни фрази. Заслугата вероятно е на сценарния екип.

Глуповатият смях продължава през няколко секунди и това е най-адекватното в Кастинг. Кискането на Гочева е точна и навременна оценка на качеството на този опит за шоу.

Истината е, че ние не сме големи фенове на българските риалити състезания за таланти по една много проста причина – те не са добре разказани. Изключенията са едва две и няма да ги споменаваме. Разказът е основен проблем и на Кастинг. Не можем да си обясним упоритостта на местните екипи като не могат да създадат нещо свое поне да изкопират като хората измислените вече и брилянтно структурирани формати по света. Не е трудно – схемите им са прости и ефективни. Но авторите и на Star Machine, и на танцовите проекти на Слави Трифонов, и на новата продукция на БНТ демонстрират неумението си да разказват. А това е най-важното в телевизията.

Структурата на самия откриващ епизод на живо на Кастинг е с хастара навън. Започва се с едно дълго и предълго интервю със Стефан Данаилов, следва представяне на бенда, лишено от всякаква  атракция, и се продължава със здрав соц. Няма нищо, което да направи тази програма шоу. Сричащи водещи, безмислени коментари, грозни надписи, скучен глас зад кадър и несръчни видеа допълват лошата картинка. Освен всичко останало, предаването е лишено от мащаб – липсват впечатляващи кадри, публиката в студиото е повече от рехава, няма усещане, че това е нещо голямо. Традиционно въздействието на музиката е подценено – всичко се случва в мъртвешка тишина, водеща до атмосфера а’ла Панорама, а не на предаване за таланти. Нивото на монтаж е обичайното за 90% от предаванията – тоест имаме лепене на поредни кадри, а не вложена мисъл.

Освен всичко останало този откриващ „лайв“ е излишен. Това е едно твърде разтеглено представяне на формата – нещо, което може да се направи само за няколко минути. Вместо това видяхме една безкрайна и скучна дискусия на тема“кастинг“. Малкото кадри от прослушванията пък демонстрират обичайната липса на умение да се представят героите, които участват в проекта. Остава надеждата че същинският първи епизод утре ще ни изненада с нещо. Но имаме сериозни съмнения за това.

Дебютът на Кастинг привлича дял от под 7% от гледалите телевизия в понеделник вечер.

Оценка: 2 от 5

Advertisements

8 comments

 1. TV maniak

  Благодаря, няма да го гледам изобщо, спестих си 1 час

 2. ежко - бежко

  Доста точен анализ ! ТV Bulgaria, ставате все по-добри в рецензиите си за всичко в ефира. Поздравления !

 3. фф

  Отличен анализ и имам един въпрос към автора на статията и към сайта. Защо все пак тези хора правят подобни шоута? Защо за бога показват въобще такива псевдопродукции? Имахте преди време една статия за връзките в контекста на БТВ, мислите ли че отново и за пореден ужасяващ път връзките са причина за подобно безумие по държавата тв, която се храни и от наши пари?

 4. Misho

  И друг въпрос – защо все ги правят през зимата и то в такава зима като тази?!? Такова предаване е по-подходящо да се прави напролет или есента.

 5. Стоянов

  А защо всички анализи за БНТ в този блок започват с … „много е зле“, но никой не разбра. Разчупете млако клишето! Явно някой е разбрал, след като си правите труда за коментар. Иначе всичко написано е точно след като и аз го изгледах. Един от най-неудачните елементи – изборът на водещите. Деян Донков, иначе добър актьор, но когато си научи текста, и една безизвестна персона с единственото достойноство – дъщеря на баща си. Но мисля, че като пуснат предварителните кастинги ще стане интересно.

 6. Антон

  Аз разбрах и го гледах! Анализът ви е изключително точен! Грозно, скучно и евтино. Жоро Тошев се изложи за пореден път…

 7. Извинете, че пиша тук, но ако някой от коментиращите, или автора на блога – ако можете да ми отговорите на въпроса каква е гледаемостта на предаването по БНТ1 „БунтАРТ“. Не зная от къде да намеря данните. Благодаря предварително.

 8. Pingback: Продуцентът Георги Тошев: Дължат ми 75 хил. лева за “Кастинг” | Сензация - горещи новини

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: