Бръщолевици

Снимка: Nova

Утринните програми ни предлагат много приказки и малко от тях са интересни с нещо. Бърз преглед на сутрешните блокове по националните телевизии показват закостенялост, непроменена вече над 10 години. Повторението на едни и същи теми, често по едно и също време, не е новина. По-лошото е че подходът при разговорите (с все едни и същи гости) е почти идентичен.

Да вземем за пример политическите разговори. Диалозите в студиата между водещите и вечно въртящите се на ротационен принцип лица от политическия….хм… елит, по правило са лишени от съдържание, като водещата тема не е нищо повече от формален повод да се изговорят до болка познати думи и тези. Липсата на особен смисъл сред водопада от думи е видим в сайтовете на телевизиите, когато редакторите трябва да изведат заглавие от проведения диалог. В него често отсъства какъвто и да е смисъл – не защото редакторът е некадърен, а защото няма за какво да се хване и да извлече достатъчно интересна фраза сред потопът, дело на логореята и на водещи, и на гости.

Извън политиката нещата не са много по-различни. Дойде ли време за така наречените „културни“ сегменти (винаги след 09:00 часа) скуката съвсем взима превес. Равните разговори, изпълнени с кухи фрази от незаинтересовани водещи уморяват, вместо да забавляват. Същото се отнася и до пак едновременоо излъчвания преглед на печата. Следят се едни и същи теми, коментирани с равен тон, без сериозен анализ или опит за по-различен прочит на написаното. Дали заглавията са измърморени от Генчев или Цолова да речем – все тая.

И така нататък, и така нататък.

За сметка на всичко това в сутрешните блокове отсъстват няколко много важни елемента. На първо място – разнообразието – и в темите, и в гостите, и в тежестта на журналистическото присъствие, и във формата. Няма нито един канал, който да предложи нещо по-разчупено, по- нестандартно и по-различно от половинчасовия формален разговор с политолози, меркантили, специалисти по какво ли не и вечните публични фигури. Оригиналните репортажи напълно отсъстват, а и без това некомпетентните в огромната си част водещи нямат ресурса да водят адекватен разговор по всяка предложена тема. Всичко това е накъсано с – отново поднесени по едно и също време – протоколни новини и прогноза за времето, задължително поднесена от някоя кокона.

Изобщо в сутрешните часове бръщолевенето идва в повече. Какво и как се казва остава без особено значение. Така отново се налага поредния пример за телевизионната copy-paste култура, която слива еднаквите програми на различните канали в една сива маса. Следва прозявка.

Advertisements

4 comments

 1. Анонимен

  Защо давате коментар по въпрос, по който сте неподготвени? Очевидно е че не сте гледали нито един сутрешен блок напоследък… комплексарско бръщолевене е тази статия, все едно някой безработен „интелектуалец“ си чеше езика във вестниче с малък тираж и критикува другите, за да се почувства сам той по-добре и по-значим. След всички обективни анализи, тук много се изложихте

 2. Geri

  За разлика от горното мнение, според мен анализът дава аблосютно точна оценка за нивото на сутрешните блокове за последните 3-4 години. Толкова са скучни, досадни и еднакви, че единствената причина да гледам най-вече този на Нова ТВ е, че гласът на водещия най-малко ме дразни в сравнение с останалите.

 3. Marrie-Antoinette

  Абсолютно съм съгласна с анализа в статията. Налага ми се да следя сутрешните блокове и честно казано наистина не знам кой жив нормален зрител би ги изтърпял. Според мен политиците нямат никакво място в сутрешния слот. Що се отнася до прегледа на печата, винаги съм се изумявала кому е нужно това! Половината хора въобще не четат вестници вече. Най-стегнато се поднася информацията в „Бодилник“, но там пък преглеждат само измислените вестници на Делян Пеевски. И все пак от всички блокове имам предпочитание към „Денят започва“. Имат рубрика за иновациите и добрите практики в използването на т. нар. зелена енергия. Имат, единствени време отделено за международна политика с анализи, което е много интересно. Да не забряваме, че под шапката им е и „Денят започва с култура“, където водещите ИМАТ капацитета и компетентността да водят разговор с гостите си, защото са запознати с темата. Това е моето мнение и го смятам за меродавно.

 4. dragger

  Хахах, убеден съм, че човекът от първия коментар работи в някое сутрешно шоу 🙂 Иначе авторът на статията е хипер прав – толкова са еднакви сутрешните блокове по националните ни телевизии и лишени от смислени разговори и анализи, че няма как зрителят да не се превърне в овца, неспособна да мисли! Българската телевизия уврежда българската нация, вместо да я развлича, информира и образова.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: